PRODUCT

Kerk van Bagsværd - Denemarken

 

Buitenkant
Van buitenaf gezien lijkt de Kerk van Bagsværd in Denemarken vooral op een fabrieksgebouw of een openbare gelegenheid – niet op een kerk.
Eenmaal binnen, ontvouwt het gebouw verbeelding en gastvrije ruimtes.
Kerkzaal
Het ontwerp van het ter plaatse gestorte dak van de kerk is geïnspireerd op wolkenvormen en oosterse kalligrafie. Als gevolg heeft de kerk meer weg van dynamische en organische vormen dan van conventionele bouwelementen.
Houten meubels geven de kamer een warme indruk.

De galerij
De galerij wordt afzonderlijk van bovenaf verlicht, met licht dat naar beneden sijpelt over het witte betonoppervlak van prefab elementen, zoals waterdruppels naar beneden druipen over een rotswand. Dit effect voegt een extra dimensie toe aan de sfeer van de kamer.

 

Klik op de foto voor een diapresentatie

 

Het altaar
Het altaar en de doopvont zijn gemaakt van gepolijst wit beton dat goed aansluit bij de algemene sfeer van de kamer en creëert een gevoel van harmonie tussen de wolken boven en de parochieleden beneden.

Licht en schaduw
Licht van buiten zorgt voor een uitgesproken wolkachtig uiterlijk en creëert een indruk van lucht en rust. Bijna alsof je de binnenkant van een brekende golf ziet of de onderkant van een drijvende wolk.

De wolken
De schets illustreert duidelijk hoe Utzon werd geïnspireerd door het zonlicht en de wolkformaties als gevolg van de passaatwind, terwijl hij op een stand ligt in Hawaii.
De sfeer van het licht dat door de wolken stroomt wordt uiteindelijk gereflecteerd door de kromme, wit betonnen plafonds van de Kerk van Bagsvaerd.

Kalligrafie

Utzon’s bewondering voor de vloeiende stroom van de islamitische kalligrafie is terug te vinden in het profiel van de plafonds van het kerkgebouw.

 

Laat u voor meer informatie over Jørn Utzon en zijn werk inspireren door het boek “Utzon” van R. Weston, Edition Bløndal 2002 [www.edition-blondal.dk].

Afbeeldingen met dank aan Arcspace.com & Per Mørkhøj.